HELSINGØR STADION
TYPE: Stadion og helhedsplan
STØRRELSE: Stadion bygning og tribuner 4144 m2
STED: Gammel Hellebækvej 65
KLIENT: Helsingør Kommune
SAMARBEJDSPARTNERE: NOVA5 arkitekter, Lyngkilde rådgivende ingeniører, Møller og Grønborg
FOTOGRAF: Adam Mørk
ÅR: 2019
STATUS: Opført
Forslaget tager udgangspunkt i stedets landskab med store græsflader i et kuperet terræn med lavninger og småsøer. I dette landskab placeres det nye fodboldstadion – et moderne ceremonirum der skabes og fortættes af de græsklædte skrænter der omkranser banen, spillerne og publikum i et stort fælles landskabsrum. Landskabets kotering forstærkes, og danner en skål, som bliver en markant ramme om stadion.
Hegnet omkring stadion bliver mere end bare en nødvendig afspærring. Landskabsrummet omkranses af et markant hegn, der som arkitektonisk element bliver et karakteristisk rumskabende, skulpturelt element i landskabet. Et nyt vartegn for hele idrætsparken. Et pejlemærke der lyser op om aftenen og markerer krinsen for idrætsparkens brugere og forbipasserende.
På den side af landskabsskålen og stadionbanen nærmest Helsingør Hallerne placeres den ny stadionbygning. Det forberedes at stadionbygning og Helsingør Hallerne i etape 3 kan sammenbygges. Ligeledes er det fra konkurrencen forberedt at stadion kan udvides fra 1. divisions stadion til superliga stadion.
Stadionbygningen er i 3 plan med omklædningsfaciliteter, spillertunnel og teknik på baneniveau. På indgangs- og foyerniveau finder man lounge, speakerboks, mødefaciliteter, køkken, kiosker og toiletter. 1. salen er tiltænkt FCH med VIP lounge, køkken, kontorer og presseområde.
Tegnestuerne har forestået brugerproces med involvering af de klubber, idrætsforeninger og driftsfolk der skal høre til på 1. divisionsstadionet. Der har desuden været dialog med DBU og TV2 i udviklingen af et moderne stadion med VIP omklædning, dopingkontrol og hvorfra der skal TV-transmitteres.
“Der er tale om et foregangsprojekt, der på en lang række områder vil vise vejen frem for moderne danske idrætsfaciliteter. Det gælder de meget fleksible idrætsrum, der tager særligt højde for ønskerne fra teenagere og kvinder. Og det gælder i høj grad også de mange nye digitale løsninger, som vil vise, hvordan en dansk idrætsfacilitet kan tilbyde brugergrupperne en række spændende muligheder for nye interaktive oplevelser i deres idrætsudfoldelse”.
Citat Pressemeddelelse Idrætsbyen i Espergærde, Jakob Færch, udviklingskonsulent i Lokale- og Anlægsfonden